GüncelPanel

Sunum: Elbruz Aksoy ile Beyaz Köleler, 25.10.2024, 19:30

Elbruz Aksoy’un Beyaz Köleler adlı kitabı Kafkas halklarının, özellikle de Çerkeslerin köleleştirilmesinin tarihini anlatıyor. Osmanlı İmparatorluğu’na satılan ve oradan da dünyanın diğer bölgelerine köle olarak gönderilen kadın ve erkeklerin hikâyesi.

Kitap, Aksoy’un yaklaşık otuz yıllık çalışmasının ürünü ve her şeyden önce geçmişle yüzleşmeye yönelik bir girişim. Beyaz köleler gerçeği denilebilecek, tabu sayılan bir geçmişle, Ortadoğu’daki kölelik geleneğiyle hesaplaşma girişimi. Aksoy çalışmasıyla Kafkas halklarının köleleştirilmesinin hangi toplumsal ve sınıfsal ağ içinde ortaya çıktığının ve nasıl kurumsallaştığının izini sürüyor. Köleliği meşrulaştırmak için nasıl bir anlatı inşa edildi? Eski kölelerin mirasçıları bugünkü Türkiye toplumunun en milliyetçi kesimlerine nasıl dönüştü?  

Bu akşamda araştırmacı Aksoy, bu sorular eşliğinde bu gizli ve çoğunlukla görmezden gelinmiş tarih üzerine konuşacak. Aksoy’un temel başlıkları Rus İmparatorluğu’nda, Osmanlı İmparatorluğu’nda, Kafkas Savaşı ve 1864 Çerkes soykırımından sonra köleliğin nasıl geliştiği; Büyük Açlık dönemi nedeniyle insanların kendilerini nasıl köle olarak sundukları, köleliğin 20. yüzyılda nasıl yavaş yavaş sona erdiği, geride ne gibi izler bıraktığı, nasıl hatırlandığı ve çoğu zaman nasıl unutulduğu olacak.

Elbruz Aksoy, Marmara Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu. 19. yüzyıl Osmanlı toplumu, kölelik ve odalıklar, azınlıklar, genç cumhuriyetin siyaseti ve Kafkasya üzerine araştırmalar yapıyor. Orta Doğu’da seyahat ediyor ve ötekiler, hafıza mekânları, hatırlama ve başa çıkma üzerine sözlü tarih araştırmaları yürütüyor. 2018 yılında Benim Adım 1864 ve 2022 yılında Beyaz Köleler adlı çalışmaları yayınlandı.

Sunumun dili Türkçe’dir; Almanca simultane çeviri yapılacaktır. Giriş ücretsizdir!

Tarih: 25.10.2024, 19:30  

Yer: Amerlinghaus, Stiftgasse 8, 1070 Wien

İlginizi çekebilir