GüncelSinema

Film Gösterimi & Sunum: Duygu Özkan ile Yurt, 02.11.2024, 19:00

Yurt – Nehir Tuna/ Turkey, Germany, France / 118’ / Turkish mit English sub.

Sinemadan Çıkmış İnsan: Gazeteci Duygu Özkan

Bir büyüme hikayesi olan Yurt, Nehir Tuna’nın ilk uzun metrajlı filmi. Yönetmen Tuna, iki ergenin büyüme hikayesini kişisellikten çıkarıp Türkiye Cumhuriyeti’nin ezeli kutuplaşmasının, dindar-seküler çatışmasının içine yerleştirerek kolektifleştirir. Büyümeye, kendini keşfe, birey olmaya dair sorulara, dindar mı seküler mi olunacağına dair kaygılar eşlik eder. 

Filmin merkezinde, seküler bir kolejde eğitim alan ancak dini bir yurda gönderilen on dört yaşında kilise öğrencisi Ahmet vardır. Dönemin atmosferinden etkilenip dindarlaşan babasının beklentilerini yerine getirmeye çalışan Ahmet, okul ve yurt arasında sıkışıp kalır ve özgürlüğü için mücadele eder. 90’lar Türkiye’sinin siyasi açıdan kutuplaşmış atmosferinde geçen hikaye, günümüz Türkiye toplumunun da fragmanı gibidir. 

Nehir Tuna‘nın yarı otobiyografik ilk uzun metrajlı filmi, Venedik Film Festivali de dahil olmak üzere pek çok platformda övgüyle karşılandı. Sinema eleştirmenleri Yurt’u cesur riskler alan, etkileyici bir estetiğe ve dokunaklı sahnelere sahip, kimlik, ötekini kabullenme ve ideolojilerin çatışması gibi temaları etkileyici bir şekilde ele alan bir ilk film olarak değerlendirdiler.

Filmin ardından gazeteci Duygu Özkan, „Sinemadan Çıkmış İnsan“ olarak bir konuşma yapacak.

Duygu Özkan, Avusturyalı bir tarihçi ve gazetecidir. Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde ve Viyana Üniversitesi’nde tarih eğitimi aldı. Özkan, 2010 yılından bu yana günlük Die Presse gazetesinin dış politika bölümünde gazeteci olarak çalışmaktadır.

Etkinlik Brunnenpassage’nin işbirliğiyle düzenleniyor. Giriş ücretsizdir!

Fragman için: https://www.youtube.com/watch?v=eOY0kS0PEX4

Tarih: 02.11.2024, 19:00

Yer: Brunnenpassage, Brunnengasse 71, Yppenplatz, 1160 Wien

İlginizi çekebilir